RAKU stoken

De werkstukken worden in een oven ( liefst in een gasgestookte oven ) snel tot gladbrandtemperatuur opgestookt tot ongeveer 1000° C. Daarna worden de werkstukken met een tang uit de oven gehaald. Door de enorme temperatuurschok waarmee dit gepaard gaat, gaat de glazuurlaag scheuren, waardoor craquelé in het glazuur ontstaat.
Vervolgens worden de werkstukken in een vat met zaagsel of ander brandbaar materiaal gezet. Door de hitte van de werkstukken gaat het brandbaar materiaal branden.
Eventueel worden de werkstukken volledig met zaagsel ondergedekt, waarna het vat wordt afgesloten.
Er ontstaat nu een sterk reducerende atmosfeer.
Koolstof zet zich af op de ongeglazuurde delen van het werkstuk en  in de craquelé van het glazuur.
Na ongeveer 10 minuten kunnen de werkstukken uit het vat worden gehaald en worden gekoeld door ze in water te dompelen. Hierdoor wordt de kleur gefixeerd. Dit gebeurt niet altijd, is afhankelijk van de kwetsbaarheid van het werkstuk.
Na afkoeling kunnen de werkstukken schoongemaakt worden. De meest mooie en soms spectaculaire kleuren worden zichtbaar.
RAKU gestookt aardewerk is gestookt op een lage temperatuur, is altijd poreus, klinkt dof en is hierdoor niet geschikt voor voedsel en water.

Het stoken gebeurt buiten in een professionele gasoven en tijdens een RAKU dag word je verwent met koffie/thee met wat lekkers en een uitgebreide lunch.
Na afloop van het stoken drinken we gezamenlijk nog een glaasje fris, wijn of bier en daarna gaat iedereen met mooie werkstukken naar huis.


RAKU-dag van 10.00 tot ongeveer 17.00 uur. Een fantastische dag, heerlijk buiten werken met de mooiste resultaten.
Een paar weken voorafgaande aan een RAKU dag kunnen in ons atelier (in een aparte workshop) 3 werkstukken gemaakt worden of je neemt 3 reeds biscuit gebakken werkstukken mee die geschikt zijn voor het RAKU stoken.
Incl. een uitgebreide lunch, koffie/thee/limonade en evt. een BBQ. Als het mooi weer is kunnen we lekker buiten zitten en genieten van de ruimte en rust naast het atelier. Onze zithoek ligt heerlijk beschut en op het zuiden en al vroeg in het jaar is het daar heerlijk toeven.
Voor meer uitgebreide info. mail naar: atelierdehei@gmail.com of bel 0485-313765

Bezoek ook onze Facebook pagina, https://www.facebook.com/keramischatelier.dehei, daar worden regelmatig foto’s geplaatst van de resultaten van de workshops en zijn er eventuele nieuwtjes en acties te lezen.